6 Mart 2014 Perşembe

BEYİN TÜMÖRÜ ( KANSERİ )


NEDİR ?



Beyin tümörleri, beynin kendi içinde oluşan tümörlerin yanı sıra çevredeki dokulardan kaynaklanan ve kafatası içine doğru büyüyen tümörleri de kapsıyor. Bazı kanser türlerinde olduğu gibi beyin tümörlerinin neden geliştiği konusunda hala net bir yanıt yok. Ancak beyin tümörleri hakkında kesin olarak bilinen şey, her yaş grubunda görülmesi.

BELİRTİLERİ NELER ?





Beyin tümörleri, kafatası içinde yerleşen tümörler oldukları için kafatası içinde basınç artışına bağlı olarak şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi yaygın belirtiler görünebiliyor.
Bunun dışında beynin etkilenen bölgesine göre farklı belirtiler ortaya çıkıyor. Bunlar; sağ ve sol vücut yarısında kuvvetsizlik, uyuşma, yürüme bozukluğu, görme kaybı, işitme kaybı, hafıza bozukluğu, konuşmada güçlük ve dengesizlik.

NASIL TEDAVİ EDİLİYOR ?


Beyin tümörlerinin tedavisinde temel olarak 3 ayrı yöntem kullanılıyor. Bunlar;
cerrahi, ilaç tedavisi ve radyasyon tedavisi. Bu yöntemlerden genellikler cerrahi yöntem ön plana çıkıyor. Bunun nedeni; tümörlerin genellikle kafatası içinde beyne baskı yapmaları ve kafa içi basıncı artırmaları. 

CERRAHİ TEDAVİ ;



Cerrahi tedavide; tümörün çıkartılması, beyin ve sinirlerin rahatlatılması ve tümörün cinsinin saptanması için patolojik inceleme olanağı bulunuyor. Üstelik günümüzde cerrahi tedaviler, son derece büyük ilerlemeler kaydediyor.

KEMOTERAPİ (İlaçlı Tedavi );



İlaçlı tedaviler alanında son yıllarda çok önemli gelişmeler kaydediliyor. Genellikler kötü huylu tümörlerde kullanılan kemoterapiler hastaların yaşam süresini uzatıyor, bazen de tamamen iyileşme sağlıyor. Ancak bazen özellikle hipofiz bezi tümörlerinde olduğu gibi iyi huylu tümörlerde de ilaç tedavilerine ihtiyaç duyuluyor.

RADYASYON (Işın Tedavisi):



Radyasyonun beyin tümörlerinde kullanılması çok uzun bir geçmişe sahip. Bu konuda da önemli teknolojik gelişmeler mevcut. Böylece daha az yan etkili, daha çok etki gücüne sahipcihazlar ve radyoterapi yöntemleri geliştiriliyor. Buna ek olarak radyocerrahi adı verilen ve özellikler Gamma Knife radyocerrahisinin  kullanılması ile pek çok beyin tümöründe cerrahiye bile gerek kalmıyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder