18 Şubat 2012 Cumartesi

BOĞAZİÇİ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ


° Türkiye'de ilk Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, Boğaziçi Üniversitesi'nde 1995 yılında kuruldu.
° Bölümümüz işletmelerde bilişim sistemlerini kuracak, geliştirecek ve sürdürecek yöneticiler yetiştirmeyi amaçlar.
° Lisans düzeyinde ders programı bilişim ve işletme dersleriyle birlikte bu iki alanı entegre eden bölüm derslerinden oluşmaktadır.
° Bölümümüz "master" derecesi veren yüksek lisans programıyla da Türkiye'de alanında tektir!
° Her yıl lisans programına 55, Yönetim Bilişim Sistemleri Tezli Yüksek Lisans Programı'na 15-20, İşletmelerde Bilişim Sistemleri Tezsiz Yüksek Lisans Programı'na 30 öğrenci kabul edilir. Bölümde halen 222 lisans ve 37 lisansüstü öğrencisi eğitim görmektedir.
° Boğaziçi Üniversitesi Hisar Kampusü'nde bulunan bölümün öğrencileri, üniversitenin zengin akademik, kültürel ve sosyal etkinliklerinden yararlanırlar.

Yönetim Bilişim Sistemleri nedir?

Yönetim Bilişim Sistemleri işletme ve bilişim konularını bir arada işleyen bir alandır. Günümüzde bilişim alanındaki gelişmelerin işletme bilimine kattığı yeniliklerle çok daha etkin ve verimli karar verme süreçleri oluşmuştur.  Ayrıca, bilişim sistemlerinin yönetimi de başlı başına bir yönetim konusu haline gelmiştir. Yönetim Bilişim Sistemleri'ni ilgilendiren konular, bu iki alanın etkileşimi ve entegrasyonuyla ortaya çıkmıştır. Yönetimin ve bilişimin hayatın hemen her alanını kapsadığı gözönüne alınırsa, yönetim bilişim sistemlerinin çok geniş uygulama alanları bulduğu görülecektir.

Lisans Eğitiminin Amacı:

Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans Eğitiminin amacı işletmelerde bilişim sistemlerini geliştirecek düzeyde bilişim ve bu sistemleri yönetecek düzeyde işletme bilgisine sahip öğrenciler yetiştirmektir.
Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans Programı:
Dersler ve konular: Programın ilk iki yılında yönetim ve bilişim disiplinlerinin alt yapısını oluşturan temel dersler verilmektedir. Bir başka deyişle, sistem tasarımı, veri tabanları ve veri iletişimi, programlama gibi bilişim konuları  ile organizasyon, ekonomi, pazarlama, muhasebe, finans gibi temel işletme konularını dengeleyen bir eğitim verilir. Üçüncü ve dördüncü sınıflarda ise,  her iki disiplini birlikte ele alan, entegrasyon dersleri okutulur.  Karar destek sistemleri, kurumsal bilişim sistemleri, bilişim sistemleri yönetimi gibi derslerle, çok sayıda açılan bölüm seçmeli derslerini bunlara örnek olarak gösterebiliriz.
Seçmeli Dersler: Bölüm dışı seçmeli dersler mesleki öğrenimin yanı sıra diğer ilgi alanlarını kapsayan geniş bir çerçeve oluştururlar. Lisans programının ilk yılında öğrencilerin üniversiteyi daha iyi tanıyabilmeleri ve sosyalleşmeleri amacıyla diledikleri konuda dersler (unrestricted elective) seçmeleri istenir. İkinci yılda ise öğrenciler sosyal içerikli (humanities and social sciences) seçmeli dersler alırlar. Üçüncü yılda alınan seçmeli dersler bölümde yönetim bilişim sistemleri konusunda alınan dersleri destekleyici nitelikte (complementary electives), diğer bölümlerde açılan derslerden seçilir.
Bölüm içi  seçmeli dersler ise öğrencinin ilgi duyduğu mesleki konularda uzmanlaşması amacına yönelik derslerdir. Eğitimin son yılında lisans programı ağırlıklı olarak bölüm içi seçmeli derslerden oluşmaktadır. Bu nedenle geniş bir yelpazede çok çeşitli dersler açılmaktadır.
Staj: Lisans öğrencileri ilk iki senelik ders yükü tamamlandıktan sonra başlamak üzere, öğrenim dönemlerinin dışında yazın veya sömestr tatillerinde toplam 70 iş günü staj yapmakla yükümlüdürler. Stajlar  yurtiçi veya yurtdışı kuruluşlarda yapılabilir.  Öğrencilerimizin birçoğunun staj ve proje çalışmaları aracılığıyla ilişkide oldukları kuruluşlarda mezun olduktan sonra çalıştıkları gözlenmektedir.
Derslerin yapısı ve ders yükü: Bölümümüzde lisans derslerinin çoğu öğretim elemanları tarafından verilen "teorik" saatler  ile araştırma görevlileri tarafından laboratuar ve proje çalışmalarının yürütüldüğü "uygulama" saatleri olarak iki bölümden oluşmaktadır. Öğrencilerin dönem başına aldıkları ortalama 6 ders için  toplam haftalık yükleri 20-25 saat olmaktadır.
Diploma: Dört yıllık lisans eğitimini başarıyla tamamlayan mezunlar lisans diploması ve BS (Bachelor of Science) derecesi alırlar. 

Yönetim Bilişim Sistemlerinin Geleceği:

Dünyadaki gelişmiş ekonomiler endüstri-temelli olmaktan uzaklaşarak bilgi-temelli  ekonomilere dönüşmektedir. Hizmet ve Bilişim sektörleri büyük bir hızla gelişmektedir. Şu anda yalnız ABD'de 200'ün üzerinde üniversitede Bilişim Sistemleri Bölümü mevcuttur. Bu göstergeler de bu alanın önümüzdeki yıllarda Türkiye'de büyük hızla gelişeceğine işaret etmektedir.
Son yıllarda Yönetim Bilişim Sistemleri öğrenimi görmüş kişilere gittikçe artan bir talep olmasına karşın, Türkiyede bu özelliğe sahip kişilerin sayısı şu anda oldukça azdır. Bu nedenle mezunlarımızın iş bulma olanaklarının çok olduğu ve gelirlerinin üniversite mezunlarının ortalama gelirlerinin üzerinde olduğu gözlenmektedir.

Üniversite adaylarına tercihlerinde yararlı olabilecek bilgiler:

•             Kontenjan: Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü'ne her yıl 50 öğrenci (+2 lise birincisi) alınır.
•             ÖSS giriş puanları: 2007 yılı ÖSS sonuçlarına göre bölümün EA taban puanı 366.027, tavan puanı ise 390.630 dur. Bölüme öğrenci seçiminde, YÖK tarafından, bazı üniversite adaylarına ek puan verilmektedir. 
•             Yönetim Bilişimciler: Bölümümüzü tercih edecek adayların dikkat etmeleri gereken en önemli konu, hem bilgisayar bilimleri, hem de işletme konularına ilgi duyuyor olmalarıdır. Kapsamlı düşünebilme, analitik düşünce ve sentez yeteneği, pozitif bilimlere yatkınlık iyi bir yönetim bilişimcide olması gereken özelliklerdir.
•             Öğrenim dili: Boğaziçi Üniversitesi'ne girmeye hak kazanan öğrenciler, öğrenim başlamadan önce ingilizce yeterlilik sınavına girerler. Bu sınavda yeterli başarıyı elde edenler lisans öğrenimine başlarlar, başarı gösteremeyenlere ise bir yıl ingilizce hazırlık eğitimi verilir.
•             Transfer: Boğaziçi Üniversitesi'nin diğer bölümlerinden ve diğer üniversitelerden, bölümümüze yatay geçiş olanağı vardır. EA ve sayısal puan türü ile öğrenci alan tüm bölümlerden transfer başvurusu yapılabilir.
•             Çift Anadal Programı: Lisans eğitimi sırasında ortalaması yüksek olan başarılı öğrenciler Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu'nun diğer bölümleriyle Çift Anadal Programı'na başvurabilirler. 
•             Öğrenci Değişim Programı: Lisans Eğitiminin ilk 4 yarıyılını tamamlamış ve gerekli şartları sağlayan öğrenciler bu programa başvurabilirler. Bölümümüzden birçok öğrenci bu programla bir dönem için A.B.D., Avrupa ve Avustralya'daki ilgili seçkin üniversitelerde eğitim görmektedirler. 
•             Yüksek Lisans: Dört yıllık lisans öğrenimini başarıyla tamamlayan mezunlarımız, yurtiçindeki veya yurtdışındaki üniversitelerin ilgili bölümlerinde yüksek lisans yapabilmektedirler. Yüksek lisans alanları yönetim bilişim sistemleri olabildiği gibi işletme veya bilişim teknolojileri de olabilmektedir.
•             Mezunların başlıca çalışma alanları ve pozisyonları:  Yönetim Bilişimciler'e profesyonel iş yaşamında geniş çalışma alanları vardır. Mezunlarımız Bilgi İşlem Merkezleri, Sistem Geliştirme Bölümleri, Yazılım Evleri ve Danışmanlık Şirketleri'nde çalışmakta, Sistem Analisti ve Tasarımcısı, Programcı, Proje Yöneticisi, IT uzmanı, Satış ve Pazarlama Yetkilisi, İnsan Kaynakları Uzmanı gibi pozisyonlarda bulunmaktadırlar.

YÖNETİM BİLİŞİM MEZUNLARININ SEKTÖREL DAĞILIMI

IT-Yazilim/Internet/E-Is                                     80
Danismanlik ve Denetim-IT/Yönetim               74
Finans-Bankacilik/Diger                                    69
Telekomünikasyon                                             34
Diger                                                                   31
Hizli Tüketim                                                      18
Üretim-Otomobil/Dayanikli Tüketim/Metal       17
IT-Donanim/Network                                          17
Saglik/Ilaç                                                            14
Akademik Kariyer                                               11
Tekstil                                                                  10
Lojistik/Ulasim                                                    10
Insaat                                                                     7
Medya/Yayincilik/Reklam                                    5




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder