4 Mart 2014 Salı

AKCİĞER KANSERİ 

NEDİR ?

Akciğer kanseri yapısal olarak normal akciğer dokusundan olan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle (tümor) oluşturmasıyla başlıyor. Burada oluşan kitle öncelikle bulunduğu ortamda büyüyor, daha ileri ki aşamalarda ise çevre dokulara veya dolaşım yoluyla uzak organlara yayılarak hasara yol açıyor.

Akciğer kanseri yaygın bir kanser.Tüm kanserlerin yüzde 12-16'sının, kansere bağlı ölümlerin ise yüzde 17-28'sinin nedeni. Üstelik hem kadın hem de erkek ölümlerde kansere bağlı ölümlerde birinci sırada yer alıyor.

BELİRTİLERİ NELER ?


Hastalık ileri ki aşamalara gelinceye kadar önemli bir belirtisi olmayabiliyor. Sessiz seyretmesi, akciğer kanserini bu kadar tehlikeli yapan en önemli faktör. Kanser için şüphe uyandırması gereken belirtiler şunlar;
Sigara kullanan veya buna bağlı kronik bronşiti olan bir kişinin mevsimsel öksürük ve balgam şikayetlerinin süreklilik kazanması, balgamda kan görülmesi, giderek artan nefes darlığı, özellikle sırtta kürek kemiklerinin arasına ve omuzlara veya omuzlara yayılan batıcı nitelikte göğüs ağrısı.



RİSK FAKTÖRLERİ NELER ?

Sigara, puro, pipo(tütün) içimi akciper kanserinin bugün ispatlanmış en önemli risk faktörü. Otuz yıl süreyle günde bir paket sigara içenlerde, içmeyenlere göre risk 20 kat fazla.









ERKEN TANI MÜMKÜN MÜ ?

Akciğer kanseri, yakın bölgelerdeki lenf düğümlerine veya başka organlara yayılmadan önce nadiren belirti verdiğinden hastaların sadece yüzde 15 kadarına erken tanı yöntemi konulabilir.





NASIL TEDAVİ EDİLİYOR ?

Akciğer kanseri tanısı konulduktan sonra; öncelikle hastalığın yaygınlığı veya hangi aşamada olduğunun belirlenmesi önemli. Akciğer kanseri 4 evreye ayrılıyor. Sağ kalımla ilgili en önemli etkenlerin başında; lenf bezleri ve uzak organ tutumları geliyor. Erken evrelerde (1 ve 2) tüm dünyada kabul edilen tedavi, cerrahi yöntem. Evre 3 ve 4'te ise genellikle kemoterapi veya radyoterapi  yada kemoradyoterapi tedavileri yapılabiliyor. Yine evre 3 ve 4 olan seçilmiş hastalarda ve mediastinal lenfbezlerinde tutulum saptanmamışsa cerrahi tedavi uygulanabilir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder