8 Mayıs 2014 Perşembe

LUBLIN

Lublin, Lubelska Voyvodadalığı'nın başkenti olup 2011 nüfus sayımlarına göre 349,103 kişi yaşamaktadır. Polonya'nın başkenti Varşova'ya 107 km uzaklıkta doğuda yer almaktadır. Hatta Ukrayna ile sınırdır.
Bu zamana kadar en düşük -32,2 ocak ayında, 35,3 ağustos ayında ölçülen sıcaklık dereceleridir. İklim değişikliğinden nasibini Lublin de almış durumda, 2013-2014 kışında sadece 1-2 defa kar yağdığını gördük ve soğuktan da pek eser yoktu.
Ekonomiden bahsedecek olursak;
Lublin 2007'de Romanya ve Bulgaristan'ın birliğe katılmasından önce tüm AB'nin en düşük kişi başına düşen GSYH'na sahipmiş. 
Buna rağmen Lublin IT merkezi olarak anılmaktan ve Lublin'de yer alan 5 üniversite tarafından her yıl yüzlerce eğitimli gençler IT'ye kazandırılmakta ve Varşova'ya kıyasla 3/2 maaşla çalışmaktadır. Bu da şirketlerin işlerine gelmekte ve Lublin'i bir merkez taşeron haline getirmektedir.

Bölgede yer alan fabrikalar Kömünist rejim ve Asya'da patlak veren rejimden payını alarak iflas etmiş ve Mari-Curie üniversitesi bölgenin en büyük iş vereni konumunda.

2007'nin Eylülünde Başbakan vergi teşvikleri sunarak Lublin için özel ekonomik yatırım bölgesi oluşturacak tasarıyı imzaladı. Buna göre en az 13 büyük şirket Lublin bölgesine yatırım yapacaklarını ilan ettiler, ayrıca Polonya'ya ilk nükleer santrali inşa edecek Polska Grupa Energetyczna'nın ana ofisi ise Lublinde yer almaktadır.

Televizyon&Radyo&Gazete
Lublinde yayın yapan televizyon şirketlerinden en önemlisi TVP iken Lublin merkezli 6 tane de radyo kanalı mevcuttur.
Radyo; 
  • Radio eR - 87.9 FM,
  • Radio Eska Lublin - 103.6 FM,
  • Radio Lublin (regional station of the Polish Radio) - 102.2 FM,
  • Radio Centrum (university radio) - 98.2 FM,
  • Radio Freee (city station of the Polish Radio) - 89,9 FM,
  • Radio Złote Przeboje Lublin - 95.6 FM
Gazeteler;
  • Kurier Lubelski (Günlük, "Polska. The Times"Ulusal gazetesinin bölgesel ortağıdır) 
  • Dziennik Wschodni (Günlük)
  • Gazeta Wyborcza Lublin Edition (Günlük, Gazeta Wyborcza ulusal gazetesinin bölgesel eki olarak satılmaktadır )
  • Metro (Günlük, Ücretsiz)
  • Nasze Miasto Lublin (Haftalık, Ücretsiz
Ulaşım;
Lublin küçük de olsa bir hava limanına sahiptir. Ayrıca günde 10 defa Varşova, 3 defa Krakow ve Polonya'nın diğer şehirlerine her gün tren seferi bulunmaktadır.
Lublin'nin Otogarı ise kalenin yanında Lublin pazarının bitişiğinde bulunmaktadır. Buradan Polonya'nın çeşitli şehirlerine gidilebileceği gibi Lviv (Ukrayna) vb. şehirlere de kolaylıkla yolculuk yapılabilir.
Şehir içi ulaşımda devlet tüm özel şirket dolmuş ve otobüsleri satın alarak tek elden yürütmektedir. 
Bu siteden şehir içi ulaşımınızı kontrol edebilirsiniz;
http://lublin.jakdojade.pl/#tabId=0
Ya da bu siteden;

Lubelska voyvodalığı'nın diğer kasaba ve köylerine ise otogardan ve tren istasyonun yanından otobüs ya da transit seferleri vardır.
Üniversiteler;
1)Maria Curie-Skłodowska University (PolishUniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, UMCS)
Üniversite Nobel ödüllü kimyacı Maria Curie'nin adını yaşatmak üzere 23 Ekim 1944 yılında kurulmuştur. Neredeyse 36 bin öğrencinin yanı sıra 302 profesör 231 Yrd. Doç, 826 Kıdemli okutman, 1829 Öğretmenle birlikte toplamda 3628 çalışanı  ve 11 Fakültesi vardır. 2011 yılında Polonya'nın ulusal gazetesi olan Rzeczpospolita tarafından en iyi üniversiteler arasında 11. sırada yer almıştır.

2)Catholic University of Lublin (Polish; Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II,  KUL)
27 Temmuz 1918 Lublin de kurulan üniversite Lublinin ilk üniversitesi olma ünivanını taşımaktadır. 19 binin üzerinde öğrencisi olan üniversite 8 fakülteye sahiptir. İlk ve tek "Üniversite" diye anılan özel üniversitedir. Eski  olmasından dolayı bir çok tarihi olaya da tanıklık etmiştir.

3)Lublin University of Technology (Polish;Politechnika Lubelska, LUT)
13 Mayıs 1953'te kurulan üniversite adından da anlaşılacağı üzere teknik, mühendislik üniversitesidir ve yaklaşık 11 bin öğrenciye  ve 6 fakülteye sahiptir.

4)Medical University of Lublin
İlk olarak 1944'de kurulan  üniversite 1950'ye Maria Curie'nin bir fakültesi olarak devam etmiş ve 1950'de bağımsız bir üniversite olabilmiş. 6500 öğrencinin yanı sıra Tıp, Eczacılık ve Dişçilik fakültelerine sahip olmakla birlikte 2001'den beri ingilizce eğitimiyle başta Usa, Kanada ve Suudi Arabistan'dan olmak üzere uluslararası öğrencileri ağırlamaktadır.

5)The University of Life Sciences in Lublin (PolishUniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
1944'de kurulan üniversitenin 10 binin üzerinde öğrencisi, 1700 kadar çalışanı ve 7 fakültesi bulunmaktadır. 

Bu Üniversitelerin yanında 2 tanede küçük Özel üniversite olan Lublin tam bir " Öğrenci Şehri" diyebiliriz. Bu tanımı anlamak için şöyle bir sokakta dolaşmak, akşam Clublara gitmek ya da Cristmas, Paskalya gibi Hristiyan alemi için önemli tatillerde sokaklarda bir tur atmak yeter de artar bile :D

Hep okula gidecek, ders çalışacak değiliz ya :D biraz da geceler akalım;
Aslında buralarda club, disco vb.lerin çok olmasının başlıca nedeni iklim. Türkiye'de Akdeniz bölgesinin kışı buranın yazı. Polonya'da yaşamı şekillendiren, insanların hal hareket ve davranışlarında, ten renklerinden yeme içme alışkanlıklarına kısacası her şeyde en büyük etki "SOĞUK İKLİM" diyebiliriz.
En sevdiğimden başlayacağım :)
1) KLUB CZEKOLADA



2)SHINE


3) CREAM


4) SHISHA CLUB
Her yerin Arap motif ve dekoratifleriyle kaplı, pek beceremese de ilk izleyenlere --hımm tmm bu Dansöz, dedirtecek yetenekte bir kaç tane Polish dansözlerinin yanında Nargile içilebilecek bir mekan.



5) CLUB 68



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder